БИОДЕНТ

Стволови клетки от млечно зъбче: какво трябва да знаем?

По време на бременността почти всички бъдещи майки и татковци научават за съхранението на стволови клетки при раждането, но малко родители знаят, че в млечните зъбки също има ценни стволови клетки, или информацията им е откъслечна и неточна. Ето и нашия отговор на най-често задаваните въпроси за стволовите клетки от млечно зъбче:

Какво се крие в зъбчето?

Понастоящем денталната пулпа се разглежда като ценен източник на мезенхимни стволови клетки, които са предшественици на клетките, изграждащи кости, сухожилия, бъбрек, черен дроб…

С какво са ценни клетките от зъбче?

Събирането на клетки от млечно зъбче е важна възможност за семействата, които не са съхранили мезенхимни клетки при раждането на детето. Процедурата е лека и високорезултатна, а клетките имат предимството да са сравнително млади – те са с толкова по-съхранен потенциал, колкото по-малко е детето.

Кой от семейството може да ги ползва?

Ценна особеност на мезенхимните клетки е, че са хипоимуногенни – не предизвикват реакция на отхвърляне при несъвместимост (което е основно ограничение при трансплантацията по принцип). Това дава реален шанс на всички в семейството да разчитат на помощта им при нужда.

Кои зъбчета са подходящи?

Подходящи са всички здрави млечни зъбки, без инфекции и кариеси и със запазена пулпа. Някои банки избягват кътниците, защото при тях невинаги може да се предвиди количеството и състоянието на пулпата, но когато са здрави и жизнени, те са отличен източник и ние не ги пренебрегваме! Кандидати са и неразклатените зъбчета, които се отстраняват по ортодонтски показания.

Кога може да се изпълни процедурата?

По всяко време в периода на смяна на млечните зъбки – обикновено между 5 и 12 годинки. Зъбчето трябва да е само леко разхлабено – ако се е клатило дълго време или е паднало самичко вкъщи, то пулпата му е загинала и няма шанс от него да се извлекат стволови клетки.

Кой и как трябва да вземе зъбчето?

Зъбчето задължително се изважда от обучен стоматолог, който да направи оценка на състоянието му и да санира устната кухина. Предварително образно изследване може да улесни избора на подходящ кандидат. Оценка на годността на зъба се прави само от обучен за целта специалист – стоматолог. Зъбчето веднага се поставя в контейнер със специална среда, която запазва жизнеността на клетките, и се транспортира до лабораториите ни за незабавна обработка до максимум 24 часа след вземането. Потвърждение за успешно извличане на стволови клетки се получава до седмица по-късно.

Как се съхраняват клетките?

За да се запазят непокътнати жизнеспособността и ценните свойства на клетките за дълъг период от време, те се съхраняват при ултраниски температури, в среда от течен азот. Сигурността на съхранението е гарантирана със специално криогенно оборудване, а безопасността и годността на пробата се потвърждава от серия задължителни изследвания.

Цената на услугата БИОДЕНТ за съхраняване на стволови клетки от млечен зъб е 2300 лв. за 20 години.Вижте повече за различните възможностите за финансови програми тук.

Свържете се с нас, за да заявите договор тук.

Спешна линия

0887 706 852

За справки и информация:
От понеделник до петък 09:00 – 17:00
Телефони: 02 44 10 290 | 0882 373 318
Имейл: office @ bioregeneration.bg

Адрес: 1330 София | район Красна поляна, ул. "Блага вест" № 3 | МБАЛ "Надежда"

Представител за гр. Варна:
Юлиян Симеонов
на телефон: 0885 012 415
Имейл: u.simeonov @ bioregeneration.bg

 

facebook-icon.jpg

Top